Dom där 33 sakerna du kommer ångra när du blir gammal...

 

1. Att du inte reste när du hade chansen
Resa blir oändligt mycket svårare ju äldre du blir då det blir fler människor att ta hänsyn till. Eller som i mitt fall...inte så jättemånga människor, men många hundar ;)

2. Att du inte lärde flera språk
Då kommer ångra dig när det går upp för dig att du läste 3 eller 5-6 år i skolan med ett annat språk och inte kommer ihåg nå't av det. Mina 5 år med franska...hmm, skulle inte våga gå in i ett djupare samtal med en fransktalande människa nu.

3. Att du stannande för länge i ett dåligt förhållande
Inte en enda människa som kommer sig ut ur ett dåligt förhållande ser tillbaka utan att önska att dom inte hade kommit sig ur det fortare.

4. Att inte använt nog solskydd
Rynkor, leverfläckar, och hudcancer kan till stor del förhindras om du skyddar dig själv.
Efter att mamma dog i cancer, så har jag börjat tänka mer på hur många vi har på kvinnosidan i släkten som drabbats av cancer, och man borde kanske göra det man KAN påverka för att förhindra sådant!?

5. Missat chansen att se ditt favoritband eller favoritmusiker
“Nä, jag går på Nightwish nästa gång dom kommer..."
...och så går åren...

6. Varit för rädd för att prova saker
När du tittar tillbaka kommer du tänka, 'vad var jag så rädd för?'

7. Inte prioriterat din fysiska hälsa
Alldeles för många tillbringar sina bästa år på soffan. När du blir 40, 50, 60, och äldre, kommer du drömma om allt du kunde ha gjort.

8. Låtit dig styras och defineras av samhällets könsroller
Även om vi tror att vi lever i ett samhälle där kvinnor och män är jämställda så styrs vi mer än vi tror av vad kvinnor kan och inte kan göra.

9. Offrat dig själv för ett jobb
Självklart, du måste betala räkningarna. Men om du inte har en plan för att förbättre situationen, kanske du vaknar upp en dag och har tillbringat 40 år i helvetet...offrat både kropp och hälsa.
Vem tackar dig för det?

10. Inte satsade mer på skolan
Jag vet jättemånga som skulle satsat mer på skolan och tagit andra val om dom hade vetat då det dom vet nu.

11. Inte insett hur vacker du är.
Alldeles för många går genom sina unga år och är missnöjda med hur dom ser ut, men verkligheten är, att det är ju då vi är som vackrast. Och kom ihåg, ett vackert yttre spelar ingen roll om du har ett fult inre.

12. Varit rädd för att säga “Jag älskar dig!”
När du är gammal, kommer du inte bry dig om ifall din kärlek inte var gensidig - bara att du lät
andra veta hur du kände. Efter att ha först vuxit upp i en familj utan kramar och där man inte talat om i ord att man älskar eller ens tycker om varandra, och sen varit i ett äktenskap där orden "jag älskar dig" inte har yttrats och vi var egentligen då mer "kompisar", och nu äntligen i mitt liv har upptäckte vad äkta kärlek är så går jag inte en dag utan att han får veta att han är älskad.

13. Brytt dig alldeles för mycket om att försöka bli gillad av alla
När jag gick i skolan och kände mig utanför och blev mobbad så var min högsta önskan
"Jag vill ju bara vara som alla andra" men med åren som gått kan jag stolt säga att jag inte är som "alla andra" och att jag vågar gå min egen väg. Det är inte viktigt för mig att bli gillad av alla, och det är heller inte viktigt för mig att gilla alla. Det viktigaste är att känna mig förstådd och älskad för den jag är, trots för mina svagheter, för jag är heller inte perfekt.

14. Stödja andras drömmar och glömma dina egna
Stödja andra är nobelt och bra, men inte när det innebär att du glömmer dig själv och dina egna drömmar. Att hitta någon som har de samma drömmar och mål med livet som mig själv har varit en fantastisk upplevelse, och jag tror mer och mer på uttrycket; "Lika barn leka bäst".

15. Hålla på gammalt agg för länge, specielt mot dom du håller av
Vad är poänget med att genuppleva och gå genom dåliga minnen och känslor om och om igen?
Släpp och gå vidare. Det är det du gör NU som formar framtiden, inte det du gjorde igår eller i förrgår eller förra året.

16. Att inte stå upp för dig själv
Gamla människor tar inte skit från nå'n. Det borde inte du heller!
Min älskling har lärt mig, men håller fortfarande på att lära mig att ta upp saker som plågar mig med en gång istället för att gå och grubbla och undra... I början var det jätteläskigt, och jag tyckte det var så läskigt (och tycker ibland än) att jag tar "sats" för att få sagt det att jag kan missförstås som arg när jag egentligen bara är nervös. Jobbar på saken...

17. Inte borsta och sköta om dina tänder bra nog
Att strunta i dina tänder. Borsta. Andvänd tandtråd. Gå på regelbundna kontroller.
Det kommer att verka så irriterande enkelt när du sitter där med dina löständer.

18. Missa chansen att ställa dina föräldrar frågor innan dom dör
De flesta av oss inser alltför sent alla dom där frågorna vi så gärna skulle ha ställt...
När mamma dog förra året dök det upp flera frågor som jag nu skulle ha önskat jag hade ställt.
Men å andra sidan, för dom som kände min mamma, det är inte säkert jag hade kommit henne på djupet i alla fall, för hon var en kvinna som höll mycket inom sig.

19. Jobbat för mycket

Ingen ser tillbaka på sitt liv när dom ligger på dödsbädden och önskar att dom hade tillbringat mer tid på kontoret, men dom önskar dom hade tillbringat mer tid med familj och vänner.
Gjort saker tillsammans. Jag är så lycklig och glad för att ha hittat en man som jag delar hobbies med och som samtidigt ser viktigheten av att göra allt med måtta. Han bromsar mig när jag blir för involverad i bara en sak. Tack älskling!

20. Inte stoppa upp nog och njuta av ögonblicket
Människor är hela tiden på farten, och glömmer att stoppa upp och "bara vara i stunden".

21. Att inte fullföra och göra färdigt vad du påbörjar
“Jag drömde om att bli lärare. Jag till och med anmälde mig till utbildningen, men sen...."
Hur många vet vi inte som låter så här. Jag därimot rusar igång med nya projekt, med noll rädsla för att det kan gå fel. På många sätt kan det vara en fördel att inte vara rädd för att misslyckas, och jag har lyckats med otroligt mycket i mitt liv, MEN på andra områden skulle jag önska att jag stoppat upp och tänkt genom saker lite mer först. Detta är något jag är så evigt tacksam för att min älskade pojkvän påminner mig om och hjälper mig att bromsa ner ibland.

22. Inte lekt med dina barn nog
När du blir äldre, inser du att dina barn gick från att vilja leka med dig till att vilja ha dig ut av sitt rum på ett ögonblick. Nu börjar dom bli stora och frigöra sig och har inte tid med gamla morsan.

Tänk om jag vetat då vad jag vet nu.
Tänk om jag fått börja om mitt liv och göra om.
Hur hade du gjort om du fick börja om?